De Honda CB500. De transformatie

Gepubliceerd op 27 december 2021 om 17:26

Een nieuw leven voor een Honda CB500.

Het normale, oersaaie en degelijke motortje, die veel is gebruikt met rijles geven en niet stuk te krijgen is, gaat nu een nieuw leven tegemoet. Hij wordt omgebouwd tot een racer.

Ik (Jarno Klein Zandvoort) heb al jaren deze motor in mijn schuur staan. Het motorblok heb ik gebruikt voor mijn zitmaaier waar ik eerder mee geracet heb. Deze mooie sport heb ik echter nu vaarwel gezegd en nu is het tijd voor iets nieuws. De motor ombouwen, was sowieso al het plan. De bedoeling was om er een café-racer van te gaan maken, tot ik dit jaar bij de races was als toeschouwer in Hengelo (gld). Ik zag ineens een competitie met deze CB500’tjes en ik was direct verkocht. Wat is dit een mooie klasse, dacht ik bij mezelf. Dit gaat het worden. Ik ga een racer bouwen die mee mag doen in de CB500 Trophy..

 

Dus zo gezegd zo gedaan. Ik ben ondertussen druk aan het bouwen.
De motor is compleet gestript tot het laatste boutje. Alles word goed schoongemaakt en nagekeken. Overal waar ik mijn twijfels bij heb, vervang ik. Het frame is weer netjes en zwart gespoten en overtollig gewicht is verwijderd. Want ieder grammetje is teveel natuurlijk.
Het motorblok zit inmiddels weer in het frame maar ik heb wel eerst alles gecheckt: de compressie, klepspeling, koppeling en het blok compleet van binnen en buiten schoongemaakt. De kabelboom heb ik aangepast en ook alle overtollige bedrading verwijderd. De carburateur van nieuwe inlaatrubbers voorzien en opnieuw opgebouwd en gemonteerd op het blok.

 

Er is een streng regelement voor het kampioenschap maar dat is ook wel een hele leuke uitdaging, en daar gaan we voor. Momenteel probeer ik overal wat onderdelen vandaan te sprokkelen en bouw ik lekker verder, maar daarover later meer!

 

Jarno Klein Zandvoort 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

René Verbruggen
een jaar geleden

Mooie klasse!

Voor de CB500 kan je in Engeland mooi bodywork kopen.

https://a16roadnracesupplies.co.uk/product/honda-cb500-1994-2003a16-race-bodywork/

Peter van der Zon
een jaar geleden

Hallo Jarno, als voorzitter en redactie van de KJMV lijkt het mij het leuk om hier een artikel te maken en te plaatsen in ons blad, KJMV-KONTAKT. Lijkt het je wat.
Groetjes, Peter van der Zon